Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten:

1. Auto rijdt in op hoofdkantoor van De Telegraaf, politie gaat uit van opzet

Rond 4.00 uur vannacht is een witte Volkswagen Caddy door de glazen pui van het hoofdkantoor van De Telegraaf gereden. Het voertuig vloog in brand, maar de brandweer had het vuur snel geblust. Niemand raakte gewond.

De bestuurder is spoorloos en er is nog niemand aangehouden. De politie gaat uit van opzet. Hoofdredacteur Paul Jansen van de krant kan niet zeggen wie er achter de aanslag zit. “Aangezien we niet weten wie de boodschapper is, weten we ook niet wat de boodschap is.”

De Telegraaf heeft stilstaande bewakingsbeelden van de bestuurder gedeeld en zegt later met bewegende beelden te komen.

Vorige week werd het pand van weekblad Panorama beschoten, dat net als het Telegraaf-gebouw in de buurt van station Sloterdijk in Amsterdam staat. Een lid van een motorbende nam het gebouw onder vuur met een antitankwapen. De 41-jarige dader is inmiddels opgepakt.

2. Laatste kans op lage hypotheekrente? Al vier weken daling

Ooit komt er een eind aan het tijdperk van extreem lage hypotheekrentes… maar voorlopig kunnen huiseigenaren die de hypotheekrente willen vastleggen nog even genieten van extreem lage rentes. Intermediair De Hypotheekshop constateert dinsdag dat hypotheekrentes de afgelopen vier weken per saldo licht zijn gedaald (zie grafiek hieronder).

(klik voor uitvergroting)

De rentedalingen hebben te maken met de daling van marktrentes voor onder meer Nederlandse staatsleningen. Dat komt vooral door oplopende politieke spanningen. Zo zorgde politieke onrust in Italië ervoor dat beleggers kozen voor veilig geachte Nederlandse (en Duitse) staatsleningen: die extra vraag naar schuldpapier leidde tot dalende rentes. Ook de zorg rond het handelsconflict met Donald Trump, dat de economische groei kan drukken, houdt rentes laag.

Toch is de kans groot dat er komend jaar verandering optreedt: de Europese Centrale Bank gaat vanaf januari 2019 niet meer op kapitaalmarkten interveniëren om rentes laag te houden. Vanaf medio volgend jaar verhoogt de centrale bank mogelijk zijn leentarieven. Dat zal dan zeker ook invloed hebben op andere rentes, waaronder de hypotheekrente.

3. Ajax erkent alsnog fouten bij de behandeling van Abdelhak Nouri

Ajax erkent dat er niet adequaat is ingegrepen toen Abdelhak Nouri vorig jaar ineenstortte tijdens een oefenwedstrijd in Oostenrijk. De voetbalclub neemt daarom na maanden van dralen alsnog de volledige aansprakelijkheid op zich.

Nouri heeft ernstige en blijvende hersenschade opgelopen en ligt nog altijd in coma. Zijn familie stapte begin deze maand naar de arbitragecommissie van de KNVB om Ajax aansprakelijk te stellen.

4. ‘Instagram is in z’n eentje $100 miljard waard’

Facebook kocht Instagram in 2012 voor 1 miljard dollar. Een absurd hoog bedrag, vonden critici destijds. Maar Instagram zou als zelfstandig bedrijf nu 100 miljard dollar waard zijn, schatten data-analisten van persbureau Bloomberg. Dat is drie keer de beurswaarde van Twitter en ruim zes keer die van Snapchat.

Instagram is met zijn jonge doelgroep steeds belangrijker voor moederbedrijf Facebook. Volgens Newcom Research maken 4,1 miljoen Nederlanders maandelijks gebruik van de foto-app.

5. Trump neemt Harley-Davidson via zijn favoriete medium onder vuur

De Amerikaanse president Donald Trump heeft op Twitter de aanval geopend op motorfabrikant Harley-Davidson. Hij deed dat in reactie op de aankondiging dat het bedrijf motoren die bedoeld zijn voor de Europese markt, buiten de VS gaat maken om importheffingen te vermijden.

Trump zegt verbaasd te zijn dat uitgerekend Harley-Davidson als eerste met de witte vlag zwaait:


De EU voert een importheffing op Amerikaanse motoren in, als reactie op de staal- en aluminiumheffingen van Trump. Harley-Davidson is gevestigd in Wisconsin, een staat waar veel mensen op Trump hebben gestemd.

6. Forse salarisverhoging voor rijksambtenaren: +7 procent

Rijksambtenaren krijgen er 7 procent salaris bij. De eerste 3 procent daarvan gaat volgende week al in, zo heeft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken afgesproken met de vakbonden. De nieuwe cao heeft een looptijd van 2,5 jaar.

De loonsverhoging ligt volgens de NOS flink boven de cao-loonstijgingen in de markt, want die bedroegen in het afgelopen kwartaal gemiddeld 1,7 procent.

7. Shell en Exxon laten voor €70 miljard aan Gronings gas schieten, maar krijgen ook iets

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken is eruit met Shell en Exxon, eigenaren van de NAM. De twee bedrijven zijn akkoord met het plan om voor 450 miljard kuub aan Gronings gas in de grond te laten zitten, zo bleek maandag. Dat gas heeft een actuele waarde van zo’n 70 miljard euro. Shell en Exxon zien af van een claim … maar krijgen wel iets terug.

Van het gas dat nog wel wordt gewonnen, krijgen Shell en Exxon een groter deel toegekend als winst. Hoeveel precies? Dat kon Wiebes maandag nog niet zeggen.

8. Banen liggen voor het oprapen in ICT, zorg, bouw en landbouw

De krapte op de arbeidsmarkt breidt zich steeds verder uit, meldt uitkeringsinstantie UWV. In steeds meer beroepsgroepen kampen werkgevers met een tekort aan personeel.

Naast de ICT en zorg zijn er ook handen tekort in de bouw, pedagogie en agrarische beroepen. Wie bijvoorbeeld boomverzorger, kraamverzorger, callcentermedewerker of medewerker varkenshouderij wil worden, is hard nodig.

9. Futuristisch Huis van Staal te koop in Utrecht … als je €775.000 hebt

In Utrecht kunnen liefhebbers van een futuristische stijl nu hun slag slaan. In de Domstad staat een bijzonder stalen huis te koop dat ook wel het ‘monument van de toekomst’ wordt genoemd en onder beschermd stadsgezicht valt. Daar is niet iedereen blij mee, de hoekwoning aan de Kromme Nieuwegracht wordt zowel geliefd als gehaat, schrijft De Telegraaf.

Voor 775.000 euro ben je eigenaar van het pand van 123 vierkante meter woonoppervlak en zeven woonlagen, inclusief twee 14e-eeuwse werfkelders.

10. Amsterdam op 49 steden na de duurste stad ter wereld

Dat in Amsterdam de (huizen)prijzen de pan uitrijzen, heeft ook invloed op het lijstje van duurste steden voor expats. De hoofdstad is maar liefst 35 plaatsen gestegen naar nummer 50 in de ranglijst van adviesbureau Mercer.

Vooral de huurprijzen hebben het leven in Amsterdam duurder gemaakt, verder is gekeken naar kosten voor eten, uitgaan en vermaak. Wat ook meespeelt is de positie van de euro ten opzichte van de dollar. De allerduurste stad is Hong Kong. Expats zijn het goedkoopst uit in Tasjkent, Oezbekistan.

11. Tv-carrière Olcay Gulsen neemt hoge vlucht met 4 oude mannen

Na het faillissement van SuperTrash komt Olcay Gulsens tv-carrière meteen goed op gang: in Japan beginnen dinsdag de opnames van haar tv-programma Beter laat dan nooit. In het programma gaat ze met Gerard Cox (78), Willibrord Frequin (76), Barry Stevens (74) en Peter Faber (74) op reis door Zuidoost-Azië.

Gulsen liet in februari weten te stoppen als CEO van haar eigen modemerk SuperTrash, om zich meer te kunnen richten op tv. Een maand later vroeg SuperTrash faillissement aan.

Lees ook: Hoe ondernemer Olcay Gulsen meer dan eens blufte – in haar onderneming en op tv

12. WK voetbal: Spanje en Portugal maken het spannender dan verwacht, maar zijn door

Portugal ontsnapte in de extra tijd tegen Iran aan een nederlaag die de Portugezen de achtste finales zou hebben gekost. Doordat de Iraanse aanvaller Taremi een enorme kans miste bleef het 1-1 en kon sterspeler Ronaldo opgelucht ademhalen.

Spanje kwam twee keer achter tegen Marokko, maar speelde uiteindelijk toch met 2-2 gelijk en eindigde zo als groepswinnaar. In de achtste finales treft Spanje nu gastheer Rusland en Portugal stuit op Uruguay.

Het programma van deze dinsdag:
16.00 uur Frankrijk-Denemarken
16.00 uur Peru-Australië
20.00 uur Nigeria-Argentinië
20.00 uur Kroatië-IJsland

Nieuws gemist? Bekijk hier de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van maandag:

 

Business Insider Nederland is er nu ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!

“Heeft u nog vragen?” Het is dé vraag die aan het einde van elk sollicitatiegesprek wordt gesteld, en waarin de meeste kandidaten kansen laten liggen. Volgens carrièrecoach Jewel Bracy Demaio kun je hier het beste een paar belangrijke vragen stellen. “De beste vragen hebben iets te maken met de werkcultuur of de waarde van de baan voor je potentiële leidinggevende.” Hierbij vier vragen waarmee je punten kan scoren bij een potentiële werkgever: 1: “Wat denk je dat medewerkers het leukste vinden aan dit bedrijf?” - 2: “Wat is de belangrijkste eigenschap die uw beste werknemers gemeen hebben?” - 3: “Wat zouden uw klanten over uw bedrijf zeggen?” 4: “Wat is de gemiddelde duur van het dienstverband van de mensen die hier werken?” - - Meer artikelen lezen? Check businessinsider.nl - Foto: Unsplash #goedemorgen #goedemiddag #maandag #nieuweweek #business #businessinsider #businessinsidernl #werk #zakelijk #zakenman #zakenvrouw #zzp #kansen #sollicitatie #solliciteren #motivatie #ondernemen

Een bericht gedeeld door Business Insider Nederland (@businessinsidernl) op